Alışveriş sepetinizde hiç ürün bulunmamaktadır.
Ara
Filtreler

Ağaç Kayık Yapımı

Ağaç Kayık Yapımı

 

'Sana altın bileziktir' atasözü ne kadar da güzel ifade ediyor el sanatının değerini. Öyle ki iğneyle kuzu kazmak gibi bir şeydir ağaç kayık yapımı. Özenle seçilen ağaçların inci gibi dizilip kurutulması, tahtaların keserle santim santim yontularak çakılması hepsi ayrı bir ustalık istiyor. Karadeniz sahilinin ender kalan sanatlarından biridir ağaç kayık yapımı. Kaliteyi ve dayanıklılığı arayanalrın, zevkine göre iş yapılmasına önem verenlerin aradığı iştir ağaç kayık yapımı. 

 

Bölgede sayılı, ilçemizin en önemli ağaç kayık yapımı atölyeci rahmetli Mustafa Çağlar (D.T. 1926- Ö.T. 1989) sayesinde başlamış ve onun sayesinde devam etmektedir. Ayrıca vefat edene kadar da Zeytinlik Mahallesinden Mehmet Ertuğrul ilçemizin ağaç kayık yapan kayık tekne ustasıydı. Yine Fener Mahallesinden Hasan Yılmaz, Kemal Şahin, Osman Kant kendi imkanlarıyla ağaç kayık yapan ustalardandı. Kerem Mahallesinden Hikmet Terzi ise halen evinin altında kendi atölyesinde mesleğe devam etmektedir. 

 

Hepsinin bu sanatın ilçemizde yaşamasında emeği vardır. 1965'li yıllardan sonra Mustafa Çağlar kendi atölyesinde sayısız kayık yaparak küçük balıkçıların kapılarını sağlamışıtır. Onun yaptığı tekneler Karadeniz'in hırçın ve sert dalgalarına karşı yıllarca kullanılmıştır. Kendi atölyesinde keseri el hızarı ve rendeyle çalışmalarını yaparken iki ( Halil Muharrem ) oğlunu kendisi gibi usta yapmayı başarmıştır. ' Sanat altın bileziktir' atasözünü hiç unutmamış ve çocuklarının ellerine altın birer sanat miras bırakmıştır. Yaklaşık 45 yıldır baba mesleğini devam ettiren Halil-Muharrem kardeşler; komşu il ve ilçe balıkçılarına kayık yapımını devam ettirmektedirler. Bunun yanı sıra son yıllarda işçiliklerindeki kaliteden dolayı Akdeniz ve Ege Bölgelerinden ilçemize ahşap kısmının tamiri için yat tekneleri gelmektedir. Tekne yapım ustası iki kardeş gelen yatları en iyi şekilde tamir ederek Akdeniz'in mavi sularına göndermektedirler. 

 

Tekne yapılacak ağaçlar, kalaslar halinde biçilerek 12 ay kadar kurumaya bırakılır. Kestane, maun-dik-dut (özellikle posta yani eğrilerde) ağaçları en fazla tercih edilenderdir. Tamamıyla el aletleri keser, rende, balta, ayak keseri ile kayık yapımına başlanır. 

 

Ağaç tekne yapımında yapım şu aşamalardan geçmektedir.

 

1- Kayığın omurga ve ana kirişlerini kesmek, şekillendirmek ve baskı veya mengenlerle bükmek,

2- İskeleti inşa ve kaplama tahtaları taspit etmek ve iskeleti tahta ile örtmek.

3- Güverte ve tekneyi örten tahtaların ek yerlerini kalafatlamak.

4- Dümen, oturacak yerler, kamera ve diğer ahşap teçhizatı inşa ve monte etmek 

5- Tüm tahta ile kaplama ve kalafatlaması yapıldıktan sonra tekneye genel bir macun çekilerek boyaya hazır hale getirilmesi.

6- Boyatılması 

Yorum yazınız