Alışveriş sepetinizde hiç ürün bulunmamaktadır.
Ara
Filtreler

Balık Etinin İnsan Vücuduna Faydaları

Balık sağlıklı bir gıda olarak kabul edilir çünkü protein oranı yüksek, yağ ve kolesterol oranı düşüktür ve temel omega-3 yağ asitleri içerir. Balık yemek, kan basıncını düşürerek kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Balık etinin selenyum, iyot, kalsiyum, çinko, fosfor ve demir gibi mineraller açısından da zengin olduğu bilinmektedir.

 

Balık iyi bir protein, omega-3 yağ asitleri ve D vitamini ile B12 vitamini gibi vitaminlerin kaynağıdır.

Bu özellikle vejetaryenler için önemlidir çünkü diyetlerinde yeterince protein, omega-3 veya B12 alamayabilirler.

Balık ayrıca daha az miktarda A vitamini, niasin (B3 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve selenyum gibi diğer besin maddelerini de içerir. Ancak, birçok insan bu besinlerin eksikliğini hissedene kadar bu besinlerin öneminin farkında değildir.

 

Selenyum, iyot, kalsiyum, çinko, fosfor ve demir gibi mineraller açısından da zengin olduğu bilinmektedir.

Balık etinin iyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra selenyum, iyot, kalsiyum, çinko, fosfor ve demir gibi mineraller açısından da zengin olduğu bilinmektedir. Vitaminler ve mineraller vücudun işleyişi için gereklidir.

Mineraller kan basıncını düzenlemeye yardımcı oldukları için kalp için önemlidir. Ayrıca beyin fonksiyonlarında ve sindirimde de önemli bir rol oynarlar.

Et iyi bir B vitamini kaynağıdır. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve DNA sentezi için önemlidir. Ayrıca sinir sisteminin normal işleyişine ve ruh halinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Sağlık Bakanlığı haftada iki porsiyon yağlı balık (örneğin somon veya ton balığı) yenmesini önermektedir.

 

İkinci bir kalp krizi riskini azalttığı da bilinmektedir.

Balık mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Balık ayrıca kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir. Omega-3, trigliseritleri azaltarak ve HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artırarak kan kolesterol seviyelerini iyileştirir. 

 

Balık, yaşam boyunca beyin fonksiyonu için önemli olan uzun zincirli omega-3 yağ asitleri içerir.

Omega-3 yağ asitleri (çoklu doymamış yağ asitleri olarak da bilinir) vücut için önemli bir temel yağ kaynağıdır. Beyin gelişimi ve nörotransmitter oluşumu da dahil olmak üzere birçok işlevde rol oynarlar.

Omega-3'ler somon ve ton balığı gibi balıklarda; keten tohumu ve chia tohumunda; ceviz, badem ve fındık gibi bazı kuruyemişlerde; fasulyede ve yumurta veya süt gibi takviye edilmiş gıdalarda bulunabilir.

Sağlık Bakanlığı, kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek omega-3'ler içerdiği için haftada iki porsiyon balık yemenizi önermektedir. Ancak, kendinizi cıva zehirlenmesinden (sinir sisteminize zarar verebilir) korumak için kılıç balığı veya marlin gibi cıva oranı yüksek balıkları çok miktarda yemekten kaçınmalısınız.

 

balik-etinin-insan-vucuduna-faydalari

 

Araştırmalar, düzenli olarak balık yiyen kişilerin Alzheimer hastalığına diğerleri kadar sık yakalanmadığını göstermiştir.

Balık, beyin fonksiyonu için gerekli olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Araştırmalar, düzenli olarak balık yiyen kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

 

Balık yemekten nasıl faydalanacağınızı bilin

Çoğunlukla, insanlar haftada en az iki kez balık tüketmelidir. Bununla birlikte, diğerlerine göre daha sık tüketilmesi gereken bazı balık türleri vardır. Örneğin, somon gibi yağlı balıklar bol miktarda omega-3 yağ asidi ve D vitamini içerir, bu da kardiyovasküler hastalık ve kanser riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek protein içeriğinin yanı sıra selenyum ve demir gibi mineraller de balık etinde bulunur.

 

Balık eti Mükemmel bir protein kaynağıdır.

Protein söz konusu olduğunda, balık iyi bir kaynaktır. Protein vücut için önemli bir besin maddesidir ve kas dokusunun oluşturulmasında ve korunmasında rol oynar. İyi protein kaynakları arasında balık, et, yumurta, süt ürünleri ve fındık yer alır.

Protein içeriğinin yüksek olmasının yanı sıra, balık size omega-3 yağ asitleri (keten tohumu yağında da bulunur), D vitamini ve selenyum gibi sağlığınız için gerekli olan diğer besinleri de sağlayabilir.

 

Balık eti birçok önemli besin maddesinin değerli bir kaynağıdır:

  •      Kalp sağlığını destekleyen Omega-3 yağ asitleri.
  •      Kemik sağlığını destekleyen ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan D vitamini.
  •      Kan oluşumu için gerekli olan B12 vitamini.
  •      Selenyum ve iyot, her ikisi de tiroid fonksiyonu için gereklidir; selenyum ayrıca enerji metabolizmasına yardımcı olur ve cilt sağlığını destekler.* Kalsiyum ve fosfor güçlü kemikler için önemlidir.* Çinko hücre bölünmesi, yara iyileşmesi ve erkek cinsel fonksiyonunda önemli bir rol oynar.* Demir vücuttaki hücrelere oksijen sağlar (dayanıklılığa yardımcı olur).

 

Özetle, balık eti kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilecek sağlıklı bir besindir. Aynı zamanda mükemmel bir protein, omega-3 yağ asitleri ve D vitamini ile B12 vitamini gibi vitaminlerin kaynağıdır. Haftada en az bir kez balık yemenin kalp hastalığı riskini üçte birden fazla azalttığı gösterilmiştir. Omega-3 Omega-3, ani ölüme yol açabilen aritmilere (anormal kalp atışları) karşı korur. Ayrıca ikinci bir kalp krizi riskini azalttığı da bilinmektedir.

Yorum yazınız