Alışveriş sepetinizde hiç ürün bulunmamaktadır.
Ara
Filtreler

Fanyalı Ağ Nedir?

Balıkçılık sektöründe kullanılan birçok farklı yöntem vardır. Her yöntem ağların çeşitleri ve içerikleri de değişebilir. Bunun yanı sıra yakalanmak istenen balığın çeşidine, miktarına, su derinliğine ve iklim koşullarına göre dahi ağların farklılaşması mümkündür. Bazı bölgelerde daha dar ağlar kullanılırken bazılarında daha geniş ağlar kullanılabilir. Yine ağ atma yöntemleri de balığın cinsine göre değişiklik gösterecektir. Birçok farklı seçenek arasında fanyalı ağlar, sık kullanılan ve ön planda olan alternatiflerden biridir.

Fanya, daha derin sularda balık tutmak için kullanılan ağ seçeneklerinden biridir. Fanyalı ağlar genellikle üç katmanlı olarak tasarlanırlar. Fanyalı ağlar; barbun, tekir, palamut ve kalkan gibi balıkların avlanmasında ve yakalanmasında kullanılan seçeneklerdir. Fanyalı seçeneklerde, küçük gözlere sahip olan ağların ön tarafına ve arka tarafına daha büyük gözeneklere sahip ağlar yerleştirilir. Bu sayede üç katmanlı ve çok daha geniş bir ağ kullanılmış olur. Avcılık için büyük avantajlar sağlayan fanya, iki geniş ağın ortasına yerleştirilir. Bu işlem sırasında tümü fanın göz açıklığına oranla dörtte bir uzunluğa göre yakalara takılmalıdır. Fanya adıyla bilinen ağ parçası yani tor, yelpaze genişliğinin iki katı olduğu için denizde bu ağlara çarpan balıklar, fanya ağı arasından geçerek, ağın bir torba şeklini alması sonucunda avlanırlar.

Fanyalı ağların kullanımında ise, balığın cinsinin büyük önemi vardır. Ağların uzunluğu, yüksekliği ve tor gözünün açıklığı farklı şekillerde tasarlanabilir.  Bu ağlar, avlanacak balığa göre ayarlanmalıdır. Fanyalı ağların dizaynları, üzerinde bulunan göz adetlerine göre değişiklik gösterir. Fanyalı ağların göz adeti; 8.5, 12.5, 27.5 ya da 55.5 olabilir. Fanyalı ağın özelliklerini, hangi balıklar için kullanıldığını ve ne olduğunu ifade ettiğimize göre artık kullanımına geçebiliriz.

 Fanyalı Ağ Nedir

Fanyalı Ağ Nasıl Kullanılır?

Fanyalı ağlar daha çok sazangillerin avlanmasında kullanılan seçeneklerdir. Bu ağlar, tipik olarak balıkların hareket ettikleri yönlere ve kıyıya dik olarak bırakılırlar. Farklı açılardan bırakılan ağlar, genellikle işe yaramamaktadır.

Bununla birlikte iki ağ arasında da asgari olarak 50 metre mesafe bırakılması gerekir. Fanyalı ağlar, farklı birçok metot ile suya yerleştirilebilir. Burada kullanan balıkçıların yöntemi, hangi sularda ve iklim şartlarında kullanıldığı önemli bir faktördür.

Fanyalı ağ fiyatları ise, göz adedine göre değişkenlik gösterir. Fanyalı ağ tercihinizde kaliteli ürünlerin seçiminin yapılması gerekir. Sonuç olarak suyun içerisinde bulunan bu ağlarda yırtılma ve yıpranma gerçekleşebilir. Bu da bütün emeklerinizin boşa gitmesine neden olacaktır. Bu sebeple hem amatör hem de profesyonel balıkçıların fanyalı ağ tercihlerinde dikkat etmesi gerekir. Fanyalı ağ seçiminde kalitesinin yanı sıra, hangi balık için kullanılacağına göre göz adedi, yüksekliği ve uzunluğu da özenle belirlenmelidir. Fanyalı bir ağ alacağınız zaman bunu deneyimli ve profesyonel bir işletmeden yapmanız, birçok farklı avantajı ve faydayı da beraberinde getirecektir.

Yorum yazınız