Alışveriş sepetinizde hiç ürün bulunmamaktadır.
Ara
Filtreler

Gırgır Ağı

Balıkçılıkta en sık kullanılan ve hemen hemen tüm balıklar için tercih edilen Gırgır ağı Ülkemizde en çok hamsi ve palamut avında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra gırgır ağı orkinos avlamada da tercih edilen bir balık ağıdır. Gırgır ağı, balıkların etrafının çevrilmesi ile bir kafes görevi görerek balıkların yakalanmasını sağlamaktadır. Bu nedenlede daha çok yüzey balıkları denilen balık türlerinin avlanmasında kullanılırlar. Kullanım mantığı balıkların etrafını çevirmek olan gırgır ağı, balıkçılık terminolojisinde çevirme ağlar kategorisinde yer almaktadır. Söz konusu olan çevirme yöntemi balık sürüsünü hem yatay olarak hem de dikey olarak hapseder. Bu sayede, sürü halinde gezen yüzey balıklarını avlamak kolay olmaktadır.

 

Gırgır Ağı Yapısı

Gırgır ağı yapılırken bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir. Bu noktalar ile gırgır ağlarının türleri ve özellikleri belirlenmektedir. Balıkçılıkta kullanılan balık ağları ekipmanının doğru seçilmesi önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle aşağıda belirtilen gırgır ağı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler, gırgır ağlarının yapılarını oluşturan unsurlardır.

 

●       Avlanacak balığın su içerisindeki alışkanlıklarını bilmek

●       Ağın uzunluğunu ve derinliğini tespit etmek

●       Ağın şeklini, yapısını ve kullanılacak halat malzemesini belirlemek

●       Ağ göz genişliği ve sarkma miktarının bilinmesi

●       Kurşun yakanın ağırlığı,sayısının bilinmesi ve kullanılacağı geminin donanımının belirlenmesi

●       Mantar yaka kısmında kullanılacak yüzdürücülerin belirlenmesi

 

Tüm bu saydığımız unsurlar göz önüne alınarak Gırgır ağları imal edilmektedirler.

 

Gırgır Ağı Çeşitleri

Gırgır ağı avlanacak balık türüne göre değişmektedir. Bunun nedeni ise her balık türü için farklı uzunluk ve genişlikleri bulunmasıdır. Ayrıca, ağ gözüde balık türüne göre değişim göstermektedir. Gırgır ağları kullanılacağı geminin tonajına göre de farklı yapılarda üretilmektedirler.

 

Gırgır ağları temel olarak iki şekilde üretilmektedirler. Bunlarda avlama yöntemlerine göre ayrılmıştır. Bu yöntemlerden biri iki araca ağın yüklenerek balık sürüsünün iki araç arasında sıkıştırılarak çekilmesidir. Diğer yöntem ise balık sürüsünün tek motorla çekilerek balık sürüsünün ağın içine hapsolmasını sağlamaktadır. Bu son bahsettiğimiz yöntemde motora yardım eden bir kayık bulunmakta ve ağın açıkta kalan ucunu tutmakla görevlidir. Balık türlerine göre gırgır ağlarının imalatı ise beş kategoriye ayrılmaktadırlar.  Bunları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

 

●       Palamut gırgırı :Palamut ve lüfer,

●       Uskumru gırgırı :Uskumru, istavrit, sardalya,

●       Hamsi gırgırı :Hamsi, sardalya, çaça, istavrit, gümüş,

●       Zargana gırgırı :Zargana, istavrit, hamsi, sardalya, gümüş.

●       Orkinos gırgırı :Orkinos,Ton

 

Hızlı İletişim : 0212 426 71 71 

Yorum yazınız