Kalamar ağı, kalamar avı için kullanılan özel ağ çeşitlerindendir. Kalamar balığının devamlı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir. Bu sebeple Türkiye sularında Marmara denizinin batı kesiminden başlayarak, Ege ve Akdeniz'in tamamında bulunmaktadır. Beslenmelerini Karides, balık ve kurtlarla yapmaktadırlar.
Geceleri balıkçıların ışığına gelerek orada toplanan organizmaları avlarlar. Boyutları genellikle 45-50 cm civarında değişse de genelde 20-30 cm arasında genel bir boyut vermek mümkündür. Türkiye sularında en yaygın bulunan türü Avrupa kalamarı veya Adi kalamar olarak da bilinen Loligo vulgaristir. Kalamarın mürekkep balığı ve ahtapot olduğu gibi yanlış bir inanış vardır. Bu yaygın inanışın aksine kalamar, mürekkep balığı veya ahtapot değildir. Tamamen farklıdır.
Kalamar avı
Kalamar ağı ile kalamar avını tekne içerisinden gerçekleştirecekseniz sürekli hareket halinde olmalısınız. Böylece yeminizi izleyicilere daha iyi ve geniş bir alanda sunmuş olmaktasınız. Teknenizi avlanacağınız bölgenin rüzgar geliş yönüne göre en uç kısmına giderek, rüzgarın sizi söz konusu bölgede gezdirmesini sağlayabilirsiniz. Rüzgara dik ve dalgaya paralel şekilde teknenizi tutabilmeyi iyi bir şekilde başarabilirseniz, teknenizi çalıştırmanıza gerek kalmadan avlanacağınız yeri gezebilirsiniz.
Kalamar ağı ile kalamar avı havanın genelde açık, durgun ve güneşli günlerinde kalamar avı oldukça rahat ve fırsatlar ile dolu bir şekilde gerçekleştirilir. Fakat suyun çok berrak olması da bu anlamda gerekli hususlardan bir tanesidir. Kalamarın avlanma alanı rahatlıkla görülebilir ve bu durum avınızı yakalamak için gerçekten usta bir uğraş vermenizi gerektirir. Çünkü küçük balıklar her zaman çok dikkatli ve dişli balıklar da bu tür berrak sularda yemini pusuya düşürebilmek için çok tedirgin ve her an tetikte bir şekilde davranırlar. Bu gibi durumlarda zokanızı kendinizde 40-50m uzağa atmalı ve batmasını beklemelisiniz. Şayet bir hareket yoksa, yeminizi telaş içinde 10 metre mesafe ile çekin ve tekrar batmasını bekleyin. Bu tarz yeminizi yaralı veya korkmuş balık gibi gösterecek ve kalamarın yeminize yönelmesini sağlayabilecektir. Bu teknik, kalamar yeminize ilgi göstermediği zamanlarda da uygulanabilir.
Hızlı İletişim : 0212 426 71 71